18 Temmuz 2022 Pazartesi

Research Article: The Rise of Turkey’s Soft Power in Africa: Reasons, Dynamics, and Constraints

 

Abstract

Since 2005, with the ruling Justice and Development Party (AK Party) governments, the African continent has gained great importance in Turkish Foreign Policy. Turkey's soft power policy is one of the most important tools in the development of multilateral relations with Africa. Turkey has been making significant cooperation with African countries in the fields of military and defense in recent years. For example, Turkey's largest overseas military base was opened in Somalia in 2017. However, Turkey's soft power prepares a very important strategic ground for deepening relations with the continent in the political, economic, social, and security fields. The ruling AK Party governments have moved Turkey's relations with Africa from an ideological dimension to a strategic one, revealing that the African continent has a strategic meaning for Turkey. The research argues that Turkey’s soft power strategy toward Africa has been influenced by several factors and dynamics including historical, geographical, political, and economic. This study aims to contribute to the literature by analyzing Turkey’s soft power policy in Africa in a conceptual framework and holistic approach.

Keywords: Turkey, Africa, Justice and Development Party (AK Party), Soft Power, Turkish Foreign Policy. 

Sıradağ, A. (August 2022). The Rise of Turkey’s Soft Power in Africa: Reasons, Dynamics, and Constraints, International Journal of Political Studies, Vol. 8, No. 2, pp. 1-14.

 https://dergipark.org.tr/tr/pub/icps/issue/72403/1117810 

Kitap bölümü: 21. Yüzyılda Türkiye-Afrika İlişkileri

 

Özet

Afrika kıtasının dünya politikasındaki stratejik önemi 21. yüzyılda artarak devam etmektedir. Afrika, özellikle sahip olduğu jeo-politik konumu, dinamik genç nüfusu ve zengin yeraltı ve yerüstü kaynakları gibi özelliklerinden dolayı 21. yüzyılda küresel ve bölgesel aktörler için vazgeçilmez bir stratejik kıtadır. Adalet ve Kalkınma Partisinin 2002 yılında iktidara gelmesi ile Türk dış politikasında köklü değişim ve dönüşüm yaşanmıştır. Özellikle AK Partinin dış politikasında çok boyutlu dış politika ilkesi komşu bölge ve bölge-dışı ülkelerle stratejik ilişkilerin geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, Afrika kıtası 2000’li yıllardan itibaren Türkiye’nin dış politikasında çok özel bir yer bulmaya başlamış ve 2008 yılında Türkiye, Afrika Birliği Zirvesi’nde kıtanın stratejik ortağı olarak kabul edilmiştir. Bu çalışma Türkiye’nin 2000 sonrası Türkiye-Afrika ilişkilerini incelemekte ve bu ilişkilere yön veren sebep ve dinamikleri analiz etmektedir.     

Sıradağ, A. (2023). "21. Yüzyılda Türkiye-Afrika İlişkileri," 21'inci Yüzyılda Türkiye'nin Dış Politikası, (Editör: Ramazan Erdağ). Ankara: KADİM Yayınları, ss. 241-255.

https://www.kadimyayinlari.com/kitap/346

Research Article: Turkey as a New Security Actor in the Horn of Africa

    Abstract: Due to having unique geographical location, the Horn of Africa is one of the most important strategic regions in the world...