Op-ed Articles - Düşünceler

 

(Please note that English articles are located at the end of the Turkish articles. You can find all my op-ed articles on this page).


Makale 2:

Güney Afrika Niçin Filistin Davasını Savunuyor?

Güney Afrika Cumhuriyeti 60 milyon nüfusu ile Hristiyan bir ülkedir ve coğrafi olarak Sahra-altı Afrika’nın en güney noktasında bulunmaktadır. Afrika kıtasının en büyük ekonomik gücüdür. Ülkedeki Müslümanların oranı yüzde 2 civarında iken beyaz nüfusun oranı ise yüzde 8 civarındadır. 50 milyon nüfusu ile siyahiler ülkedeki en büyük nüfusa sahiptirler. Güney Afrika’da apartheid sonrası kurulan tüm hükümetler Filistin davasına destek olmuş ve İsrail’in Filistinlilere karşı ırkçı ve baskıcı politikalarını eleştirmişlerdir. 7 Ekim sonrası İsrail’in Gazze’de başlattığı soykırım politikasına karşı Güney Afrika Hükümeti Kasım 2023 tarihinde Tel Aviv deki tüm diplomatlarını geri çekmiş, Parlemento’da aldığı kararla İsrail’le tüm diplomatik ilişkilerini durdurma kararı almış ve İsrail’in Pretoria’daki Büyükelçiliği’ni kapatma kararı almıştır. Güney Afrika hükümeti Aralık 2023 tarihinde de Uluslararası Adalet Divanı’na İsrail’in Uluslararası Soykırım Antlaşması’nı ihlal ettiği gerekçesi ile dava açan ilk ülke olmuştur.

Güney Afrika hükümeti niçin siyasi, ekonomik ve askeri güce sahip olan İsrail’e karşı bu şekilde kararlı bir dış politika ve tutum geliştirebilmiştir? Bütüncül bir yaklaşım ile bu soruyu üç sebep ve dinamik ile açıklayabiliriz. Birinci dinamik ve faktör Güney Afrika’nın tarihi olarak yaşadığı aparheid rejimi politikalarıdır. Güney Afrika çok önemli jeopolitik konumu ve zengin madenleri sebebi ile eski sömürü Avrupalı ülkelerinin her zaman tarihi olarak hedefinde olmuştur. Ülkedeki yerli insanlara karşı ırkçı, baskıcı ve zalim uygulamalar 16. yüzyıldan itibaren başlamış ve bu sömürü sistemi 1948’de Ulusal Parti’nin  iktidara gelmesi ile tekrar canlanmıştır. Apartheid rejimi döneminde (1948-1994) Anayasa ile ırkçılık resmileşmiştir. Nelson Mandela’nın 1990 yılında 27 yıllık hapis hayatının son bulması ve 1994 yılında ülkede yapılan ilk demokratik seçimlerle Mandela liderliğindeki Afrika Ulusal Kongresi Partisi’nin seçimleri % 62 oy oranı ile kazanması ile ülkedeki ırkçı ve baskıcı rejim yıkılmıştır. Irkçı ve baskıcı apartheid rejimi döneminde ülkedeki çoğunluk nüfus olan siyahların siyasi, ekonomik ve toplumsal tüm hakları ellerinden alınmış, ülkenin tüm zenginlikleri ülkedeki azınlık nüfus olan beyazlara verilmiştir.

İsrail ile Güney Afrika’daki apartheid rejiminin kuruluş yılları aynıdır. İsrail uzun yıllar Apartheid rejiminin  çok önemli bir stratejik ortağı olarak kalmıştır. Örneğin, İsrail apartheid rejimine silah ve teknoloji alanında her türlü desteği vermiş hatta İsrail, apartheid rejimi ile nükleer silah satımı konusunda gizli müzakerelerde bulunmştur. İsrail ile apartheid rejiminin en önemli ortak özellikleri ırkçı, baskıcı ve zalim olmalarıdır. Bugün Güney Afrika’da zengin ile fakir arasında çok büyük bir boşluk bulunmaktadır. Bugün ülkedeki işsizlik oranı % 45 civarındadır. Ülkedeki en önemli sermaye kaynakları ya da maden kaynakları halen beyazların kontrolündedir. Ülkedeki tüm eşitsizliklerin kaynağı apartheid reijminin ırkçı ve baskıcı politikalarıdır. Güney Afrikalı siyahilerin tarihte yaşadığı ırkçı ve baskıcı politikaları bugün Güney Afrikalı siyasetçilerin ve siyahi halkın Filistin’de yaşanılan ırkçı ve baskıcı uygulamalar karşısında sessiz kalmalarını önlemektedir. Mandela hükümeti 1995 yılında Filistin Kurtuluş Örgütü (PLO)’nü bir devlet olarak tanımıştır ayrıca 1995 yılında Filistin’i ziyaret ederek Yaser Arafat ile görüşmüş ve Filistn davasına destek vermiştir. Mandela Filistin’in bağımsızlığına kavuşmadan Güney Afrika’nın gerçek anlamda bağımsız bir ülke olamayacağını ifade ederek Güney Afrika’nın Filistin’e olan sonsuz desteğini göstermiştir.

Diğer ikinci bir neden ve faktör ise ülkede bulunan Hint kökenli Müslüman işadamlarının ve Hint kökenli Müslüman siyasetçilerin ülke siyasetine olan etkisidir. Ülkede Hintli Müslümanların nüfusu yüzde 2 gibi olsa bile ülkedeki güçlü ekonomik faaliyetlerinden dolayı ülke siyasetinde de etkilidirler. Ayrıca Hint kökenli müslümanlar ülkede bazı önemli siyasi görevlerde de bulunmaktalar.  Örneğin ülkede 2009 ile 2014 yıllarında dışişleri bakan yardımcısı olarak görev yapan İbrahim İbrahim, Robin Adası’nda Mendela ile birlikte siyasi mahkum olmuş ve burada 15 yıl hapis hayatı geçirmiştir. Dolayısı ile Güney Afrika’daki Müslümanların Filistin davasına olan duyarlılıkları gerek ülkedeki siyasi karar alıcılar üzerinde etkili olmasına gerekse toplumda bu konuda bir farkındalığın oluşmasında önemli bir rol oynamaktaıdr.

Üçüncü güç ve dinamik ise Mandela ile birlikte iktidara gelen hükümetlerin batı odaklı uluslararası sistemi eleştirmeleri ve yeni stratejik alternatiflerin ortaya çıkmasında aktif rol oynamalarıdır. Diğer bir ifade ile, 1994 yılında Afrika Ulusal Kongresi Partisi’nin iktidara gelmesi ile birlikte Güney Afrika hükümetleri hem batı odaklı uluslararası örgütlerin politikalarını eleştirmiş hem de Batılı devletlerin tutarsız dış politikalarını en güçlü şekilde eleştiren ülkelerden biri olmuştur. Bu bağlamda Güney Afrika 2010 yılından beri Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’in içinde olduğu BRICS örgütüne üye olmuş ve dış politikasını çeşitlendirme konusunda çok önemli adımlar atmıştır. Ülkenin gerek kıtadaki jeopolitik gücü ve gerekse dünya politikasındaki konumu Güney Afrika’yı İsrail’in ırkçı, baskıcı ve acımasız politikaları karşısında Filistin’i aktif bir şekilde savunma konusunda önemli sorumluluk yüklemektedir. 


Kaynak:

Sıradağ, A. (2024).  Güney Afrika Niçin Filistin Davasını Savunuyor? Blog Post, 30 Nisan 2024, https://abdurrahimsiradag.blogspot.com/p/op-ed-articles-dusunceler.html


Op-ed Article 2: 

Why Is South Africa Defending the Palestinian cause?

South Africa is a Christian country with a population of 60 million and is geographically located at the southernmost point of sub-Saharan Africa. It is the largest economic power in the African continent. While the rate of Muslims in the country is around 2 percent, the rate of the white population is around 8 percent. With a population of 50 million, black people have the largest population in the country. All the governments established in South Africa after apartheid supported the Palestinian cause and criticized Israel's racist and oppressive policies against the Palestinians. In response to the genocide policy initiated by Israel in Gaza after October 7, the South African Government withdrew all its diplomats from Tel Aviv in November 2023, decided to suspend all diplomatic relations with Israel with the decision taken by the Parliament, and closed the Israeli Embassy in Pretoria in December 2023. The South African government became the first country to file a lawsuit against the International Court of Justice (ICJ) because Israel violated the Convention of International Genocide

Why is the South African government able to develop such a determined foreign policy and attitude towards Israel, which has significant political, economic, and military power? With a holistic approach, we can explain this question with three reasons and dynamics. The first dynamic and factor is the policies of the apartheid regime that South Africa experienced historically. Due to its important geopolitical location and rich mines, South Africa had always been the target of historical exploitation by the former European colonial countries. Racist, oppressive, and cruel practices against indigenous people in the country began in the 17th century, and this system of exploitation was revived when the National Party came to power in 1948. During the apartheid regime (1948-1994), racism and segregation were made by the Apartheid Constitution officially. The racist and oppressive regime in the country was overthrown with Mandela winning the first democratic elections with 62% of the votes held in the country in 1994. During the racist and oppressive apartheid regime, all political, economic, and social rights of the black people, who were the majority population in the country, were taken away, and all the wealth of the country was given to the whites, the minority population in the country. The Mandela government recognized the Palestine Liberation Organization (PLO) as a state in 1995, and also visited Palestine in 1995, met with Yasser Arafat, and supported the Palestinian cause. Mandela showed South Africa's endless support for Palestine by stating that South Africa could not become a truly independent country without Palestine's independence.

The founding years of Israel and the apartheid regime in South Africa are the same. Israel remained a very important strategic partner of the Apartheid regime for many years. For example, Israel provided all kinds of support to the apartheid regime in the field of weapons and technology and even held secret negotiations with the apartheid regime regarding the sale of nuclear weapons. The most important common features of Israel and the apartheid regime are that they are racist, oppressive, and cruel. There is a huge gap between the rich and the poor in South Africa today. Today, the unemployment rate in the country is around 45%. The most important capital resources or mineral resources in the country are still under the control of whites. The fundamental reason for all the inequalities in the country was the racist and oppressive policies of the apartheid regime. The racist and oppressive policies experienced by South African black people throughout history prevent South African politicians and black people from remaining silent against the racist and oppressive practices experienced in Palestine today.

The second reason and factor is the influence of Indian-origin Muslim businessmen and Indian-origin Muslim politicians in the country on the country's politics. Even though the population of Indian Muslims in the country is around 2 percent, they are influential in the country's politics due to their strong economic power in the country. In addition, Muslims of Indian origin also hold some important political positions in the country. For example, İbrahim İbrahim, who served as deputy foreign minister in the country between 2009 and 2014, was a political prisoner along with Mandela on Robin Island and spent 15 years in prison there. Therefore, the sensitivity of Muslims in South Africa to the Palestinian cause plays an important role in both influencing the political decision-makers in the country and raising awareness of this issue in society.

The third force and dynamic is that the governments that came to power with Mandela criticized the Western-oriented international system and played an active role in the emergence of new strategic alternatives. In other words, with the African National Congress Party coming to power in 1994, South African governments both criticized the policies of Western-oriented international organizations and became one of the countries that most strongly criticized the inconsistent foreign policies of Western states. In this context, South Africa has been a member of the BRICS organization, which includes Brazil, Russia, India, and China, since 2010 and has taken very important steps in diversifying its foreign policy. The country's geopolitical power both on the continent and its position in world politics imposes a significant responsibility on South Africa to actively defend Palestine against Israel's racist, oppressive, and brutal policies.


How to Cite:

Sıradağ, A. (2024). Why Is South Africa Defending the Palestinian cause? Blog Post, 30 April 2024, https://abdurrahimsiradag.blogspot.com/p/op-ed-articles-dusunceler.html


Makale 1: 

Türkiye Niçin Somali’de? 

1923 yılında Cumhuriyet’in kurulması ile birlikte yeni Cumhuriyet’in Batılı kimliği uzun yıllar Türk dış politikasını yönlendiren en önemli faktör olmuştur. Türkiye Batılı kimliğinden dolayı Osmanlı Coğrafyası ile ilişkiler geliştirmemiştir veya bu ilişkileri en düşük düzeyde tutmuştur. Yeni Cumhuriyet’in benimsediği Batı kimliği Osmanlı Coğrafyası ile ilişkiler geliştirmeyi kendi geleceği için büyük bir tehdit olarak algılamıştır çünkü Osmanlı Coğrafyası ile ilişkilerin geliştirilmesi Türkiye’nin Batı kimliğine göre I. Dünya Savaşı ile yıkılmış olan Osmanlı Devleti’nin yeniden canlandırılması olarak tanımlanıyordu, ki bu durum ülkenin kurucu elitleri için kabul edilemez bir durumdu.

Osmanlı Devleti döneminde şu anki Afrika haritasına göre takriben 15 ülke Osmanlı toprakları içindeydi. Dolayısı ile Osmanlı Devleti’nin Balkan, Asya, Ortadoğu kimliklerinin yanında çok güçlü bir Afrika kimliği de bulunuyordu. Osmanlı Devleti Afrika kıtasında 4 asır hakimiyet kurmuştur. Batı kimliği uğruna Türkiye’nin Afrika’daki tarihi unutulmuş ve bu tarihin unutulması ile Türkiye’nin ikili ilişkiler geliştireceği alan sadece Batı dünyası olmuştur. Oysa ki Afrika kıtasında çok kanlı ve vahşi bir geçmişe sahip olan Batılı ülkeler, Afrika kıtası ile ya da sömürdüğü coğrafyalar ile ilişkilerini her zaman en güçlü bir şekilde korumuşlardır. Türkiye ise tarihte çok büyük bir medeniyete ev sahipliği yapmış olan Osmanlı Devleti’nin Afrika kıtasındaki tarihi mirasını reddetmiş ve coğrafi olarak, psikolojik ve zihniyet olarak kendisini çok küçük bir devlet olarak kabul etmiştir.

AK Parti hükümetleri Osmanlı Coğrafyası ile ilişkilerini canlandırmak için çok önemli adımlar atmaktadır. Bu durumu Batılı ülkelerin özellikle tanımladığı gibi Yeni-Osmanlıcılık olarak değerlendirmemek gerekir çünkü Batılı aktörler Yeni-Osmanlıcılık kavramını özellikle Türkiye'nin eski Osmanlı coğrafyası ile ilişkilerine zarar vermek, bu eski Osmanlı coğrafyalarında bulunan ülkeleri kışkırtmak için özellikle kullanmaktadırlar. Oysa eski Osmanlı Coğrafyası ile ilişkilerin geliştirilmesi Türk dış politikasının çeşitlendirilmesi, Türkiye'nin Batı'ya olan bağımlılığının tamamen ortadan kaldırılması ve Türkiye'nin tam ekonomik ve politik bağımsızlığı için hayati derecede önemlidir.

AK Parti elitlerine göre Türkiye’nin benimsediği Batı odaklı dış politikası Türkiye’nin milli çıkarlarının gelişmesi için uygun değildir ve Türkiye’nin hem eski Osmanlı Coğrafyası içindeki Afrika ülkeleri hem de diğer Afrika ülkeleri ile stratejik ilişkiler geliştirmesi Türkiye gibi tarihi derinliği olan ve jeopolitik olarak önemli bir konuma sahip olan bir ülke için zorunlu olarak görülmüştür. Türkiye’nin AK Parti hükümetleri döneminde gerek Somali ile gerekse diğer Afrika ülkeleri ile güçlü ilişkiler geliştirmesini AK Parti döneminde değişime uğrayan yeni dış politika kimliği ile açıklayabiliriz.

 Kaynak:

Sıradağ, A. (2024). Türkiye Niçin Somali’de? Blog Post, 17 March 2024, https://abdurrahimsiradag.blogspot.com/p/op-ed-articles-dusunceler.html

   


Op-ed Article 1:

Why is Türkiye in Somalia?

With the establishment of the Republic in 1923, the Western identity of the new Republic became the most important factor guiding Turkish foreign policy for many years. Due to its Western identity, Turkey did not develop relations with the Ottoman State or keep these relations at a minimum level. The Western/Secular/Kemalist identity adopted by the New Republic perceived developing relations with the Ottoman Geography as a great threat to its own future, because the development of relations with the Ottoman Geography, according to Turkey's Western identity, was seen as the revival of the Ottoman Empire, which was destroyed by World War I. This situation was unacceptable for the founding elites of the country.

During the Ottoman Empire, according to the current African map, approximately 15 countries were within Ottoman territory. Therefore, the Ottoman State had a very strong African identity in addition to its Balkan, Asian, and, Middle Eastern identities. The Ottoman State kept control over the African continent for 4 centuries. Turkey's history in Africa was forgotten for the sake of its Western identity. However, Western countries, which have a very bloody and brutal past in the African continent, have always maintained their strongest relations with the African continent or the geographies they exploited. The New Turkey, on the other hand, rejected the historical legacy of the Ottoman Empire, which hosted a great civilization in history and accepted itself as a very small state geographically, psychologically, and mentally.

AK Party governments are taking very important steps to revitalize their relations with the former Ottoman Geography. This situation should not be evaluated as Neo-Ottomanism as specifically defined by Western countries, because Western actors specifically use the concept of Neo-Ottomanism to damage Turkey's relations with the former Ottoman geography and to provoke the countries in these former Ottoman geographies. However, developing relations with the former Ottoman Geography is vitally important for the diversification of Turkish foreign policy, the complete elimination of Turkey's dependence on the West, and Turkey's full economic and political independence.

According to the AK Party elites, the Western-oriented foreign policy adopted by Turkey is not suitable for the development of Turkey's national interests, and Turkey should develop strategic relations both with African countries within the former Ottoman Geography and also with other African countries because it is necessary for Turkey that has historical depth and geopolitical importance in world politics. We can explain Turkey's development of strong relations with both Somalia and other African countries during the AK Party governments with its new foreign policy identity that changed during the AK Party period.


How to Cite:

Sıradağ, A. (2024). Why is Türkiye in Somalia? Blog Post, 17 March 2024, https://abdurrahimsiradag.blogspot.com/p/op-ed-articles-dusunceler.html     

 

 

Kitap Bölümü: "Türkiye’nin Afrika’ya yönelik küresel rekabetteki konumu nasıl ifade edilebilir?"

Özet:  Afrika kıtası sahip olduğu jeo-ekonomik ve jeo-politik öneminden dolayı dünya politikasındaki stratejik yeri ve önemi her gün artmakt...