2 Haziran 2015 Salı

Türkiye-Güney Afrika Cumhuriyeti İlişkileri: Tarih, Kimlik ve Değişim


Yeni makalem Ortadogu Analiz Dergisinde yayimlanmistir.

Ozet:


Türkiye ve Güney Afrika ülkeleri coğrafi olarak iki farklı kıtada olmasına rağmen  bu iki ülkenin dünya politikasında çok önemli bir yeri vardır.  Türkiye coğrafi olarak çok önemli bir konumda bulunurken Güney Afrika ise Afrika kıtasının en gelişmiş ülkesidir. Güney Afrika Türkiye için Sahra-altı Afrika bölgesi ile ilişkilerini geliştirebilmek için bir stratejik merkez iken, Türkiye’de Güney Afrika ülkesi için  hem Orta Asya ülkeleri hem de Doğu Avrupa ülkeleri ile ilişkilerini geliştirebilmek için kilit bir rol oynamaktadır. Güney Afrika Sahra-altı Afrika bölgesinde Türkiye’nin en büyük ticari ortağı iken Türkiye Güney Afrika’nın Doğu Avrupa ülkeleri  içinde en büyük ticari ortakları arasında bulunmaktadır. Bu çalışmada  Türkiye ile Güney Afrika ilişkilerini üç kısımda inceleyebiliriz. İlk kısım Osmanlı Devleti’nin bu ülke ile geliştirdiği tarihi ilişkilerdir. İkinci bölüm olarak Soğuk Savaş sonrasında değişen Türkiye ile Güney Afrika ilişkileri. Son kısım ise AK Parti Hükümetinin Güney Afrika ile geliştirdiği siyasi, ekonomik ve kültürel ilişkileridir.


Makaleme asagidaki linklerden ulasilabilir:

http://www.orsam.org.tr/tr/trUploads/Yazilar/Dosyalar/201562_17abdurrahimsiradag.pdf

http://www.orsam.org.tr/en/Publication/MiddleEastAnalysisArticles.aspx?ID=74


Sıradağ, A. (Mayis-Haziran 2015). Turkiye-Guney Afrika iliskileri: Tarih, Kimlik ve Degisim. Ortadogu Analiz, Cilt 7, Sayi 68, pp. 75-77.  

Research Article: Turkey as a New Security Actor in the Horn of Africa

    Abstract: Due to having unique geographical location, the Horn of Africa is one of the most important strategic regions in the world...