12 Eylül 2018 Çarşamba

Turkiye’nin Afrika Politikasi (Türk Dis Politikasi Yilligi 2017)


GIRIŞ


Türkiye 2017’de Afrika ile siyasi, ekonomik, sosyal ve güvenlik ilişkilerini en güçlü düzeyde devam ettirmiştir. Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki başarısız darbe girişiminin ardından Türkiye Afrika’yla siyasi ve diplomatik ilişkilerini en yüksek seviyeye çıkararak bu kıtada FETÖ okullarının kapatılması için önemli adımlar atmıştır. Bu bağlamda Türkiye yoğun diplomasi faaliyetlerinin sonucu olarak Afrika’daki yirmi beş farklı ülkede FETÖ okullarının faaliyetlerinin sonlandırılmasını sağlamış ve diğer Afrika ülkelerinde de bu okulların kapatılması için yoğun bir siyasi ve diplomatik çalışma yürütmeye devam etmiştir. Türkiye’nin Afrika Politikası Ankara 2017’de Afrika’da sadece FETÖ yapılanmasına karşı mücadele etmemiş ayrıca kıta ile ekonomi, enerji, güvenlik ve insani kalkınma yardımları alanlarında da çok yoğun bir çalışma programı düzenlemiştir. Kıta ile sürdürülen ilişkilerin kurumsallaşarak daha da güçlenmesi amacıyla 2017’de gerek bakanlıklar gerekse Cumhurbaşkanlığı düzeyinde çeşitli Afrika ülkelerine çok önemli ziyaretler yapılmıştır. Bu bağlamda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2017’de Afrika’da altı ülkeye resmi ziyaret düzenlemiştir. 2017’de yürütülen Türkiye-Afrika ilişkileri Afrika kıtasının Türk dış politikasının ayrılmaz bir stratejik parçası olduğunu ortaya koymuş ve ilişkilerin artık kurumsallaşma dönemine girdiğini göstermiştir. Bu çalışmada Türkiye’nin 2017 Afrika politikası incelenmiş ve Ankara’nın buradaki varlığının temel dinamiklerinin ne olduğu sorusuna cevap aranmıştır.


Alinti: Sıradağ, A. (2018). Turkiye’nin Afrika Politikasi (Türk Dis Politikasi Yilligi 2017) (Turkish Foreign Policy Yearbook 2017), (Editörler: Burhanettin Duran, Kemal İnat, Mustafa Caner). Ankara: Seta Yayınları (SETA Publications) (in Turkish), pp. 399-418.

Kitap Bölümü: "Türkiye’nin Afrika’ya yönelik küresel rekabetteki konumu nasıl ifade edilebilir?"

Özet:  Afrika kıtası sahip olduğu jeo-ekonomik ve jeo-politik öneminden dolayı dünya politikasındaki stratejik yeri ve önemi her gün artmakt...