18 Temmuz 2022 Pazartesi

Kitap bölümü: 21. Yüzyılda Türkiye-Afrika İlişkileri

 

Özet

Afrika kıtasının dünya politikasındaki stratejik önemi 21. yüzyılda artarak devam etmektedir. Afrika, özellikle sahip olduğu jeo-politik konumu, dinamik genç nüfusu ve zengin yeraltı ve yerüstü kaynakları gibi özelliklerinden dolayı 21. yüzyılda küresel ve bölgesel aktörler için vazgeçilmez bir stratejik kıtadır. Adalet ve Kalkınma Partisinin 2002 yılında iktidara gelmesi ile Türk dış politikasında köklü değişim ve dönüşüm yaşanmıştır. Özellikle AK Partinin dış politikasında çok boyutlu dış politika ilkesi komşu bölge ve bölge-dışı ülkelerle stratejik ilişkilerin geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, Afrika kıtası 2000’li yıllardan itibaren Türkiye’nin dış politikasında çok özel bir yer bulmaya başlamış ve 2008 yılında Türkiye, Afrika Birliği Zirvesi’nde kıtanın stratejik ortağı olarak kabul edilmiştir. Bu çalışma Türkiye’nin 2000 sonrası Türkiye-Afrika ilişkilerini incelemekte ve bu ilişkilere yön veren sebep ve dinamikleri analiz etmektedir.     

Sıradağ, A. (2023). "21. Yüzyılda Türkiye-Afrika İlişkileri," 21'inci Yüzyılda Türkiye'nin Dış Politikası, (Editör: Ramazan Erdağ). Ankara: KADİM Yayınları, ss. 241-255.

https://www.kadimyayinlari.com/kitap/346

Kitap Bölümü: "Türkiye’nin Afrika’ya yönelik küresel rekabetteki konumu nasıl ifade edilebilir?"

Özet:  Afrika kıtası sahip olduğu jeo-ekonomik ve jeo-politik öneminden dolayı dünya politikasındaki stratejik yeri ve önemi her gün artmakt...